Haber

Antakya Camisi’nin enkazı kaldırıldı:Bursa Büyükşehir Belediyesi restore edecek

Türkiye’yi kasıp kavuran Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok zarar gören Hatay’da sadece binalar değil, asırlık camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihi eser ya tamamen yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Hatay’ın en eski camilerinden biri olan ve 1271-1272 yıllarında yapıldığı sanılan tarihi Antakya Ulu Cami, yaşanan depremlerin ardından yıkılarak moloz yığınına dönüştü. Memluk döneminde inşa edilen Ulu Cami, medrese, yazlık mescit, çeşme, iki türbe, çeşme, imaret ve dükkânlar gibi farklı dönemlerde inşa edilmiş yapılardan oluşan bir külliye olup; Harimde iki mihrabın bulunması bakımından da tek eser olma özelliğini taşıyordu.Hatay’da deprem sonrası hayatın normale dönmesi için yardım dağıtımını üstlenen Bursa Büyükşehir Belediyesi, diğer 3 bölgeye de seyyar tuvaletler yerleştirip 2000 konteynerden oluşan yaşam alanları hazırladı, Antakya Ulu Cami’nin onarımını da üstlendi.

ENKA KALDIRILDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi, harita, restitüsyon ve onarım projesine veri tabanı oluşturmak amacıyla Harita Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından lazer tarama cihazlarıyla mevcut durumu kayıt altına aldı. Mevcut durumun 3 boyutlu tarama ile modellenmesi, nokta bulutu verilerinin üretilmesi ve ortofoto haritanın hazırlanması için gerekli bilgiler toplanırken, sahadaki çalışmalara da hız verildi. İnşaat alanı tarihi moloz yığınına kurulurken, ilk olarak moloz yığınlarının ortasında bulunan tarihi kalıntılar temizlendi.Tarihi caminin bulunduğu alan tamamen temizlenirken, tarihi binanın aslına uygun restorasyon çalışmaları da hızlandırıldı.

HATAY’A BURSA İMZASI

Felaketin ardından hemen Hatay’a giden ve bölgedeki çalışmaları uzun süre takip eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, onarımını üstlendikleri Antakya Ulu Cami’nin Bursa’nın Hatay’a değerli bir imzası olacağını söyledi. Lider Aktaş, etüt, onarım ve restitüsyon projelerinin hazırlandığını, enkazda modelleme çalışmalarının tamamlandığını kaydetti. “Yüklenici firmamız sahadaki çalışmalarını hızla sürdürüyor. Enkazın kaldırılması biraz zaman aldı ancak titiz bir çalışma gerekiyordu. Tarihi değeri olan her parça tek tek kayıt altına alındı. Şu anda alan tamamen temizlendi ve çalışmaları hızlandırıyoruz. İnşallah Hatay Ulu Cami daha sağlıklı bir ortamda misafirlerini ağırlayacak. Buna vesile olmak benim için büyük bir mutluluk” dedi.dedi.

KAYNAK: HABER7

haber-bahce.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu