Haber

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı seçimini İlham Aliyev yüzde 92,1 oyla kazandı

Azerbaycan Merkez Seçim Heyeti Lideri Mezahir Penahov, kesin olmayan sonuçlara göre mevcut cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yüzde 92,1 oyla cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını açıkladı.

Penahov, ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Seçimde 4 milyon 971 bin seçmenin oy kullandığını belirten Penahov, katılım oranının yüzde 76,73 olduğunu belirtti.

Penahov, açılan sandık oranının yüzde 54,47 olduğunu, İlham Aliyev’in ise yüzde 92,1 oy aldığını bildirdi.

Aliyev’i yüzde 2,2 oyla bağımsız aday Zahid Oruç’un izlediğini belirten Penahov, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa’nın yüzde 1,99, Tüm Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev’in ise 1,78 oy aldığını söyledi. Yüzde 1,78 oy alan Milliyetçi Parti. Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev’in oyların yüzde 0,79’unu, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev’in yüzde 0,66’sını, bağımsız aday Fuat Aliyev’in ise yüzde 0,48 oy aldığını belirtti.

Azerbaycanlılar, ülkeyi 7 yıl yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti.

Muzaffer halkın muzaffer lideri

Son 21 yıldır Azerbaycan’ın imzacısı olan İlham Aliyev, son seçimi kazanarak 5. kez seçim zaferi yaşadı.

Haydar Aliyev’in vefatının ardından 2003 yılında yapılan seçimleri kazanarak cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen İlham Aliyev, 21 yıllık iktidarının ardından “muzaffer halkın muzaffer lideri” sloganıyla girdiği son seçimi de kazandı.

Haydar Aliyev’in politikalarını yönetimi boyunca sürdüren Aliyev, babası Haydar Aliyev’in vasiyetini yerine getirmiş ve yıllarca işgal altında olan Karabağ ve çevre illerini Ermeni işgalinden kurtararak yönetimini zaferle taçlandırmıştır.

İlham Aliyev’in yıllarca süren diplomatik çabaları, ordudaki reformlar ve Azerbaycan askerlerinin destansı mücadelesi 2. Karabağ Savaşı’nda zaferi getirdi. Karabağ zaferiyle Azerbaycan’ın bölgesel ve küresel rolü güçlendi, bölgede yeni jeopolitik gerçeklikler ve fırsatlar ortaya çıktı.

Karabağ’da elde edilen zafer, İlham Aliyev’in kariyerindeki en değerli başarı olarak gösteriliyor.

Türkiye ile gelişmiş bağlantılar

İlham Aliyev, 21 yıllık iktidarı sırasında kardeş ülke Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine öncelik verdi. Aliyev’in iktidarı döneminde Türkiye ile birçok enerji ve ulaşım projesi hayata geçirilmiş, 15 Haziran 2021’de Şuşa Deklarasyonu’nun imzalanmasıyla çıkarları ittifak düzeyine yükseltilmiştir. İlham Aliyev’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kişisel dostluğu da iki ülke arasındaki ilişkileri hızlandırmıştır. iki ülke.

İlham Aliyev, Türkiye’nin bulunmadığı ancak Türkiye aleyhine açıklamaların yapıldığı toplantılarda, “Türkiye yoksa Azerbaycan var, Erdoğan kardeş yoksa ben varım.” Diyerek tavrını ortaya koydu.

Tüm ülkelerle iyi ilişkiler kurmayı hedefleyen İlham Aliyev, Azerbaycan’ın coğrafi konumunu olumlu senaryoların gerçekleştiği bir yere dönüştürdü. İlham Aliyev döneminde Azerbaycan, küresel siyasette işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunan değerli bir aktör haline geldi.

İlham Aliyev’in uyguladığı kalkınma hamleleri ve enerji politikaları sayesinde Azerbaycan ekonomik ve siyasi bağımsızlığını güçlendirdi. Bu dönemde Azerbaycan’ın enerji üreticisi konumu güçlendi ve Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıyan biri TANAP olmak üzere 3.500 kilometrelik hat inşa edildi.

Türkiye ile Azerbaycan’ı demir ağlarla birbirine bağlayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı da İlham Aliyev döneminde hayata geçirildi.

Modern teknolojilere önem veren Aliyev, Azerbaycan’da uzay teknolojilerinin geliştirilmesi için de çaba sarf etti. Aliyev döneminde Azerbaycan uzaya gözlem ve telekomünikasyon uyduları gönderdi. Azerbaycan 74. Uluslararası Uzay Kongresi’ne ev sahipliği yaptı.

2024 yılını “Yeşil bir dünya için dayanışma yılı” ilan eden Aliyev, yeni dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi, ihracatın çeşitlendirilmesi ve çevre dostu sektörler yaratılması hedefini koydu.

Aliyev’in yeni dönemdeki en önemli hedefleri Ermenistan’la kalıcı barışın sağlanması ve işgalden kurtarılan bölgelerin yeniden inşası ve ihyasına devam edilmesi olacaktır.

derincehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu