Haber

BM Suriye Yardım Mekanizmasının Uzatılmasına İlişkin Rusya Vetosu

BİRLEŞİK Rusya, Suriye yardım mekanizmasının 9 ay daha uzatılmasına karşı Birleşmiş Milletler’in (BM) 11 Temmuz’daki veto kararını savunurken, birçok üye ülke mekanizmanın kuzeybatı Suriye’deki insanlar için “hayati” öneme sahip olduğunu dile getirdi.

BM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen oturumda Rusya’nın Suriye yardım sistemi üzerindeki vetosu ele alındı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, Suriye yönetiminin Cilvegözü Sınır Kapısı’nı 6 ay süreyle insani yardıma açmayı kabul ettiğini hatırlatarak, “Bu hepimiz için büyük bir başarı.” değerlendirmesini yaptı.

11 Temmuz’da yapılan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar oylamasında “Batılı muhaliflerin” Moskova’yı veto etmeye zorladığını savunan Polyanskiy, söz konusu karar taslağında Suriye’nin taleplerinin yer almadığını kaydetti.

Rusya’nın veto hakkını hem kendisinin hem de müttefiklerinin çıkarları için kullanmaya devam edeceğini belirten Polyanskiy, “Aksi takdirde Güvenlik Konseyi NATO’ya dönüşecek” dedi. ifadelerini kullandı.

“Derhal işe iade edilmelidir”

Avrupa Birliği (AB) üyeleri adına konuşan AB’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Silvio Gonzato, Suriye yönetiminin önerisinin kısa vadeli olduğunu ve insani yardım kuruluşları için öngörülebilir bir sistem sunmadığını söyledi.

BM’nin Suriye yardım mekanizmasının acilen yeniden devreye alınması çağrısında bulunan Gonzato, “AB, Suriye’de ihtiyacı olan herkese insani yardım sağlamaya devam edecek.” söz konusu.

“Suriye’nin teklifi reddedilmeli”

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jeffrey DeLaurentis, BMGK üyelerinin büyük çoğunluğunun mekanizmanın 12 ay daha uzatılmasını desteklediğini hatırlattı.

DeLaurentis, BM’nin en kapsamlı ve etkili operasyonunun şimdiden “dondurulmuş” olduğuna dikkat çekerek, “Yalnızca Rusya buna bir çentik attı” dedi.

DeLaurentis, “Rusya’nın vetosu esasen bir ölüm kalım meselesidir. Korkunç acılar çeken Suriye halkına bir darbe daha indirilmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

Suriye yönetiminin önerisinin “kabul edilemez” olduğuna işaret eden DeLaurentis, “Rejimin BM’nin insani yardımını sınırlama çabalarının kabul edilmesinin çok önemli sonuçları olabilir ve reddedilmesi gerekir” dedi. vurgu yaptı.

Suriye yardım mekanizması

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’nin kuzeybatısındaki bölgelere yardım sağlayan mekanizmanın görev süresinin uzatılmasını öngören BMGK’daki iki ayrı yasa tasarısı onaylanamadı.

Mekanizmanın 9 ay uzatılmasını öngören yasa tasarısı Rusya tarafından veto edildi.

Suriye yönetimi BM’ye mektup göndererek Cilvegözü Sınır Kapısı’nı “bazı şartlar” karşılığında 6 ay süreyle insani yardıma açacağını bildirdi.

BMGK’nın 2014 yılında kabul ettiği karar taslağına göre, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyordu.

Genellikle gıda ve ilaçtan oluşan yardımın yaklaşık 4 milyon kişiye ulaştığı belirtiliyor.

10 Ocak’ta alınan son kararla, yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz’a kadar uzatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu