Haber

Çeşme Belediyesi Karadağ’ı Sakız Ormanına çevirmek istiyor

Çeşme Belediyesi, son dönemde sebepsiz yere 7 kez üst üste yanan ve imara açılacağı düşünülen Musalla Mahallesi’nde yer alan Karadağ’la ilgilendi. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Söz konusu alana 300-400 bin sakız fidanı dikip, yürüyüş yolları, dinlenme alanları yapacağımız Sakız Ormanı yapmak istiyoruz. Burada yapılaşmaya izin vermeyeceğiz.”

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Orman Alanı içerisinde kalan ve Çevre Düzenleme Planı’nda Nitelikli Doğal Sit Alanı olan Karadağ Bölgesi’nde yapı ruhsatı bulunmadığını ancak tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapılabileceğini belirterek, çalışmalara başladıklarını söyledi. Bölgenin Çeşme Belediyesi’ne tahsisi için gerekli çalışmalar yapılıyor. Hazine Bakanlığı’na ait orman alanını alarak “Sakız Ağacı Geliştirme Bölgesi” ilan etmek isteyen Oran, bu alanlarda mülkiyet durumuna bağlı olarak sadece endemik bitkilerin yetiştirilebileceğinin altını çizdi.

“300-400 BİN SAKIZ AĞACI DİKECEĞİZ”

Toplam 1.453 kilometrelik alanı “Sakız Geliştirme Bölgesi” yapmak istediklerini belirten Oran, “Söz konusu bölgeye dev Sakız Ormanı kurarak yaklaşık 300-400 bin sakız ağacı dikebiliriz. Yürüyüş yolları, bisiklet yolları ve rekreasyon alanlarıyla Tree Park Arboterum, “İlkokuldan ortaöğretime kadar tüm öğrencilere ve çevremizdeki insanlara sakız ağacı hakkında bilgi verebileceğimiz yepyeni bir yaşam alanı yaratmak istiyoruz. Bu konuyla ilgili gerekli hazırlıklarımızı tamamlayıp Hazine Bakanlığı’na başvuruyoruz” dedi.

“BURADA İNŞAAT YAPILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Oran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Göreve geldiğimiz andan itibaren, Ege toprağının sağlık iksiri, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarım mirası olan ölümsüz sakız ağacını ülkemize geri kazandırmak amacıyla 40 yıl sonra yeniden sakız üretimine başladık. Anavatanı Sakız Adası, dünyada sakızın üretildiği tek yerdir.” Anavatanı Çeşme’de tekelini yıkmak ve üretimini artırmak amacıyla 30 binin üzerinde sakız fidanı diktik ve dikmeye devam ediyoruz. Katma değeri yüksek, sağlıktan kozmetiğe, farmakolojiden gastronomiye kadar birçok alanda kullanılan sakızın geliştirilmesi için yeni alanlara ihtiyacımız var. Karadağ Mevkii’ndeki kimliği Kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılan ve imara açılmaya çalışılan bu orman alanı için başvuruda bulunduk. Burada yapılaşmaya izin vermeyeceğiz.

haber-sultangazi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu