Haber

GEZERAVCI MUŞ’LU ÖĞRENCİLERİN PROJESİNİ UZAYDA TEST EDECEK

GEZERAVCI MUŞ’LU ÖĞRENCİLERİN PROJESİNİ UZAYDA TEST EDECEK

Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu Muş’ta farklı bir değerle takip edildi. Pranet projeleri uzayda test edilecek. Muşlu öğrenciler aileleriyle birlikte Türkiye’nin ilk uzay gezgini astronot Alper Gezeravcı’nın fırlatma törenini dev ekrandan canlı izledi.

ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü’nde gece saat 00.49’da gerçekleştirilen fırlatma törenine Muş Valisi Avni Çakır’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Mustafa Batuhan Alpboğa, Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Projeler uzayda, aileleri ise Muş Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde test edilecek. Sanat Merkezi’nde izledim. Öğrenci Zeynep Irmak Çamlıca, Dilşah İmran Avcı ve Baver Bedirhan Bingöl’ün öğretmenleri Birsen Geçer ile birlikte hayata geçirdikleri ‘Propolisin Antibakteriyel Etkisi’ (PRANET) projesinin uzayda test edilecek olmasının mutluluğunu yaşıyor.

‘BÜYÜK BİR GURUR’

Canlı izledikleri fırlatma anının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Muş Valisi Avni Çakır, “Tabii ki bu anlamda iki kat daha heyecanlıyız. Türkiye’nin beş kişiyle başlayan uzay misyonunda biz de görev aldık. Muş Bilim Sanat Merkezi’nde 3 öğrencimizin öğretmenleriyle birlikte hazırladıkları projenin lansmanı.PRANET deneyi ile bu misyona büyük bir katkı sağlamaktan onur ve gurur duyuyoruz.Bildiğiniz gibi 13 deney yapılacak. Türk astronotumuz tarafından uzayda gerçekleştirildi. Bu deneylerden bir tanesi buradaki çocuklarımız tarafından hazırlandı. Bu deney de Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlardan seçilmiş bilim insanları tarafından yapıldı. Bu tek bir deneydir. Bu bu deneyin başarısını çok güçlü bir şekilde ortaya koyan bir sonuç.. Her açıdan bakıldığında büyük bir gurur.. ​​Bu gururu bize yaratan, hissettiren öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimizle gurur duyuyoruz. İnşallah Muş Bilim Sanat Merkezi ve bağlı diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte, İnşallah Türkiye’nin bu tür marka projelerine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Astronotumuz Alper Gezeravcı ve diğer astronot ekibine uzay görevlerinde başarılar diliyorum. Umarım görevlerini tamamlayıp kazasız belasız geri dönerler. “Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve yöneticilerimizi tekrar tebrik ediyorum” dedi.

‘BİZE FARKLI BİR GURUR VERİR’

Öğrencilerden Baver Bedirhan Bingöl, deneylerinin uzayda test edilmesinden heyecan duyduklarını belirterek, “Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi kapsamında uzaya gönderilen Türk astronot Alper Gezeravcı, uzaya gönderildi. Bugün uluslararası uzay istasyonunda 13 deney denenecek. Bu deneylerden bir tanesi de bizim yaptığımız PRANET’tir.” “Deneyimizin uluslararası uzay istasyonunda test edilecek olmasından gurur duyuyoruz. Deneyimizin sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Baver Bedirhan Bingöl’ün babası Ekrem Bingöl, “Ülkemiz bu kadar heyecanlanırken, oğlumun takıma katılması vesilesiyle biz ebeveynler olarak herkesten daha fazla heyecan yaşadık. Çok gurur duydum. İnşallah ilk astronotumuz olur” dedi. Uzaya giden kişi, tüm deneylerini başarıyla tamamlayıp ülkemize dönecek. Emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.” “Yakından şahit olduğum oğluma ve ekip arkadaşlarına başarılar diliyorum” dedi.

‘DENEYİMİZ UZAYA FIRLATILDI’

Projelerinin uzayda test edilecek olmasından mutluluk duyduklarını ifade eden öğrencilerden Dilşah İmran Avcı, “Uzayda gerçekleştirilecek PRANET deneyimimiz yeni uzaya fırlatıldı. Deneyimiz de uzaya gönderildi. Alper Gezeravcı’yı taşıyan roketle bunu buradan canlı olarak izledik. Çok mutluyuz ve gururluyuz. “Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevini canlı izledik ve gurur duyduk” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu