Haber

Macaristan Meclis Başkanı: İsveç konusunda acelemiz yok

İsveç’in üyeliğine parlamento onayı vermeyen tek NATO ülkesi olan Macaristan’ın Meclis Lideri Laszlo Kover, bu konuda aceleleri olmadığını söyledi.

İsveç’in NATO’ya girebilmesi için tüm ittifak üyelerinin bunu onaylaması gerekiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkileri bulunan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, dün yaptığı açıklamada, Macar milletvekillerine İsveç’in adaylığına ilişkin protokolün bir an önce onaylanması çağrısında bulundu.

Macaristan’daki parlamento takvimi milletvekillerinin en erken 1 Şubat’ta oturum yapmasına izin veriyor. Ancak muhalefetteki Sosyalist parti geçtiğimiz hafta İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için olağanüstü bir oturum talep edeceğini duyurdu.

Orban liderliğindeki iktidar partisi Fidesz’in kurucularından Meclis Lideri Laszlo Kover, Macar haber sitesi index.hu’ya yaptığı açıklamada, “Her zaman çıkarlara aykırı davranan muhalefet partilerinden birinin bu partiden biri olduğuna hiç şüphem yok” dedi. Macaristan harika bir oturuma davet edecek ama bu muhtemelen başarılı olmayacak.” söz konusu.

Kover, “Özel bir aciliyet hissetmiyorum. Ayrıca bunun olağanüstü bir durum olduğunu da düşünmüyorum.” diye ekledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in üyelik protokolünün TBMM’de kabul edilmesinin ardından Macaristan’dan da aynı adımı beklediğini söyledi.

İsveç’in üyelik süreci

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve daha önce herhangi bir askeri ittifaka dahil olmayan komşusu Finlandiya, Mayıs 2022’de NATO üyeliğine başvurdu. Bu iki ülkenin NATO üyeliğine uzun süre itiraz eden Türkiye, daha sonra NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu. Finlandiya’nın üyeliğine yeşil ışık yakıldı. Bunun üzerine Finlandiya Nisan 2023’te NATO’ya katılabildi.

Salı günü Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini onaylayan protokolü de kabul etti. Başta ABD olmak üzere NATO ülkelerinin aylardır beklediği bu gelişmenin ardından Macaristan, İsveç’in üyeliğine parlamento onayı vermeyen tek NATO üyesi olarak kaldı.

Daha önce Macar hükümetinin İsveç’in üyeliğini desteklediği mesajını veren Orban, önceki gün sürpriz bir şekilde İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u “İsveç’in NATO’ya katılımını bizzat görüşmek üzere” Budapeşte’ye davet etti. Bu davete tepki gösteren İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, diğer tüm ülkeler gibi Macaristan’ın da İsveç’in 2022 yazında yapılacak NATO zirvesinde NATO’ya katılması yönündeki resmi davetini desteklediğine dikkat çekti. “Bu nedenle bugün müzakere yapmak için bir neden görmüyorum.” Billström dedi.

Brüksel’deki diplomatlar Orban’ın hamlesini AB ortağı İsveç’in Macaristan’a yönelik eleştirisine yanıt olarak görüyor. AB, Budapeşte’ye yapılan milyarlarca dolarlık yardımı hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle dondurdu, Orban ise Avrupa’nın Ukrayna’ya yapmayı planladığı milyarlarca dolarlık yardımı engelledi.

DW,Reuters/CÖ,HT

anamurajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu