Ekonomi

Sanayi alanları 2028’de ikiye katlanacak

Organize sanayi bölgelerinin yeni yatırım ve genişleme amaçlı arazi talebi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gündemindeydi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükçü, “Biz genişlemek, büyümek istiyoruz.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, “Yeni sanayi alanları devlet politikası olmalı” derken, “Sanayinin mevcut alanlara sığmadığının farkındayız. 2028 yılına gelindiğinde bugün sanayi alanları iki katına çıkacak” dedi. İstanbul’da düzenlenen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Marmara Bölge Toplantısına katılan Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Marmara Bölgesi’ndeki 98 OSB başkanının talep ve sorunlarını dinledi.

“Reel sektör yeniden hak ettiği yere gelecektir”

Bakan Yardımcısı İnan, “Sanayiciler bu ülkenin gerçek kahramanlarıdır” diyerek, bugün yaşanan çalkantılı sürecin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini sözlerine ekledi. İnan, “Reel sektör hak ettiği yere kavuşacaktır” dedi.

Marmara Bölgesi’nin Türk sanayisindeki liderliğini koruyarak dünyadaki ağırlığını artıracağını vurgulayan İnan, OSBÜK Lideri Kütükcü’nün yeni sanayi alanları ve OSB’lerin genişletilmesi taleplerine ilişkin şunları söyledi: “Sanayi alanlarımız şu anda sanayi alanımızın binde 4’ünü oluşturuyor. toplam yüzey alanı. Bunu 5 yıl içinde ikiye katlayarak binde 8’e çıkarmayı hedefliyoruz. “OSB Uygulama Yönetmeliği konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve kısa sürede tamamlayacağız.”

Kütükçü: Ortak hedefimiz güçlü Türk sanayisi

OSBÜK Marmara Bölge Toplantısı’nda konuşan Memiş Kütükçü, konuşmasında Türkiye’de yatırım iştahının çok yüksek olduğunu ancak yatırımcıların sanayi parseli talebine rağmen OSB’lerin genişleme alanı açmakta zorlandıklarını belirtti. Kütükcü, “Organize sanayi bölgelerimizin neredeyse tamamı genişlemek, büyümek istiyor. Yeterli parsel üretemediğimiz için ya noter huzurunda kurayla yatırımcılarımıza yer ayırıyoruz ya da yatırımcılarımız 4-5 yıl gibi uzun süreler beklemek zorunda kalıyor.

Türkiye’nin yeni sloganı bu; Yatırımla, üretimle, istihdamla, ihracatla büyüme hedefleriyle örtüşmüyor. Dolayısıyla artık organize sanayi bölgelerimizin genişleme taleplerine hızlı çözüm üretecek, ülkemize yeni sanayi alanları kazandıracak stratejileri devlet politikası olarak belirlemek zorundayız. Bu konuda destek bekliyoruz dedi.

Marmara Bölgesi’ndeki olası deprem gündemine de değinen Kütükcü, bölgedeki organize sanayi bölgelerinin depreme karşı daha güvenli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı ve sözlerini şöyle tamamladı: “Marmara Bölgesi’nde 33 bin 724 fabrikamız var, depremin yükünü çekiyoruz. İstanbul, Kocaeli ve Bursa. Bu çok önemli bir rakam. Başta İstanbul olmak üzere, Marmara Bölgesi’nin sanayi yükünü hafifletecek stratejilerimiz olması gerektiğini düşünüyoruz. Marmara’da yeni hedefimiz; Amaç bölgeye orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten yeni bir sanayi altyapısının kazandırılması olmalıdır.

Ekonominin kalbi Marmara

Marmara Bölgesi’nin Türk sanayisinin kalbi olduğunu belirten OSBÜK Lideri Kütükçü, bölgede 75’i işletme aşamasında olmak üzere toplam 98 organize sanayi bölgesinin bulunduğunu belirtti. Kütükcü, Marmara Bölgesi’ndeki OSB’lerde 33 bin 724 fabrikanın üretim yaptığını, 938 bin 633 kişinin istihdam edildiğini belirtti. Kütükcü, “81 ilimizdeki tüm OSB’lerdeki 67 bin fabrikamızın yarısı, 2,5 milyonluk toplam istihdamımızın yüzde 37,5’i Marmara’da. “Üretim açısından bölgedeki organize sanayi bölgelerimiz, Türkiye’deki tüm OSB’lerin toplam üretiminin yüzde 33’ünü gerçekleştiriyor” dedi. Ortak amaçlarının daha güçlü bir Türk sanayisi inşa etmek olduğunu belirten Kütükcü, şöyle konuştu: “Tüm zor koşullara rağmen bu motivasyonla çalışıyor ve üretiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu