Takım

eFootball 2023 Bizlere Nasıl Bir Deneyim Sunuyor?

 
Konami tarafından geliştirilen ve yayınlanan, daha evvel PES serisi ile aşina olduğumuz efootbal 2023 dönemi ile beraberiz. Bu dönemde bizleri birçok yenilik ve içerik bekliyor. Fiyatsız olarak sunulan klasik spor futbol oyunu ile çevrimiçi maçlara katılabilir, şov maçları atabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
 
Dönem devir gelen canlı güncellemelerle kadroların takımları şimdiki tutulduğu bu oyunda kendimize ilişkin bir ekip kurabiliyor, bu grubun başına geçebiliyor ve dilediğimiz üzere maçlara çıkabiliyoruz. Oyun içerisinde arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz çevrimiçi modu yani PVP, offline yani çevrimdışı olarak oynayabileceğiniz şov maçları, belli süreçlerde açılan aktiflik maçları ve daha fazlası yer alıyor.
 
Ücretsiz olarak sunulan bu oyunda Master Lig yani Ana Lig var mı?
 
 
 
eFootball 2023’te şu anda Master Ligi yani Ana Lig bulunmuyor. Daha evvel fiyatlı olarak aldığımız PES oyunlarında siz de biliyorsunuz ki bir ana lig kısmı vardı. Bu Ana Lig içerisinde dönem sezon ilerliyorduk ve büsbütün çevrimdışı bir tecrübe sunuyordu. Fakat bu fiyatsız üretimde şimdilik bu kısım yer almıyor. Bunun yerine Hayal Lig isimli çevrimiçi olarak başka oyuncularla karşı karşıya geleceğimiz bir mod bulunuyor. Bu modda da ana lig üzere bir dönem sistemi yer alıyor fakat bunu büsbütün çevrimiçi oyuncularla oynuyoruz. Kazandığımız maçlar ile bir arada klasmanımız yani içerisinde bulunduğumuz lig yükseliyor ve git gide daha güçlü oyuncular ile karşı karşıya geliyoruz.
 
Rüya lig modundaki ekipleri marketten yani mağazadan alacağımız paketlerle geliştirebiliyor ve kadronuza yeni yeni oyuncular ekleyebiliyoruz. Birinci etapta rastgele oyuncular bizlere veriliyor ve bu oyuncuların güçleri epeyce düşük olarak karşımıza çıkıyor. Oyun her gün bize giriş bonusları ve beğenilen geldin bonusları ile ek destek sağlıyor. Bu aldığımız ve alacağımız oyun içi bonuslarla da etkinliklere katılabiliyor ve katıldığımız etkinliklerden galip çıkarsak daha fazla oyun içi para kazanıyor. Bunun dışında çeşitli standart paketler satın alabiliyor ve daha fazlasını yapabiliyoruz.
 
Yukarıda bahsettiğim Master Lig yani ana Lig oyuna 2023 yılı içerisinde dahil edilecek. Bu mod fiyatlı olarak karşımıza çıkacak yani oyunun başka kısımlarını büsbütün fiyatsız bir halde oynayacağız fakat Master Ligi oynamak için muhakkak bir ölçü para ödeyeceğiz. Fiyatlı bir DLC olarak düşünebilirsiniz. Bunun dışında bahsettiğim çevrimiçi PVP’yi şov maçlarını, aktiflikleri ve daha fazlası ek fiyat ödemeden oynayabileceğiz.
 
Oyunda kazanabileceğimiz hangi para çeşitleri yer alıyor?
 
 
 

Oyun içerisinde farklı cinste paralar bulunuyor. Oyuna her gün giriş yaparak alacağınız bonuslar GP olarak geçiyor. Bu GP puanları ile oyundan standart paketteki oyuncuları alabiliyor ve çeşitli etkinliklere katılabiliyoruz. Daha üst düzeydeki oyuncuları ulaşmak için de eFootball parası almamız gerekiyor. Bu eFootball parası da gerçek para ile satın alınabiliyor. Alacağınız ölçüye nazaran de çeşitli Premium paketlere ulaşabiliyor ve daha güçlü oyuncular elde edebiliyorsunuz.

Bir öbür puan ünitesi de eFootball Puanları. Bu puanları kullanabilmek için oyun hesabınızı KONAMI ID’ye bağlamamız gerekiyor. Bu puan cinsini elde etmek için temel oyuna katılabilir ve e-spor karşılaşmalarına atılabilirsiniz. Bu kazandığınız puanlar ile de çeşitli idman programları ve oyuncu takas etmek için kullanabiliyorsunuz.
 
Oyunun şov maçı kısmında kaç ekip bulunuyor?
 
 
 
Biliyorsunuz ki spor oyunları ekseriyetle lisans kontratları ile karşımıza çıkıyor. Bu lisans mutabakatları yeterince oyuna resmi olarak gruplar ve oyuncular eklenebiliyor muahede dışında kalan kadrolar ise ne yazık ki oyunda yerini alamıyor. eFootball 2023 de lisans konusunda biraz düşünce çeken bir üretim lakin bunu yavaş yavaş aşmaya çalışıyor. Bu durumu birinci etapta şov maçı kısmından anlayabiliyoruz.
 
Oyunun şov – deneme maçı kısmında daha evvel çok daha az kadro bulunuyordu lakin artık Konami yeni bir aktiflik başlattı. Bu aktiflik kapsamında oyunun şov maçı kısmında toplamda 40 grup bulunuyor. Bu 40 gruptan rastgele birini seçerek çevrimdışı olarak oyun oynayabiliyorsunuz. Bu kısımda konsol oyuncuları daha evvel yalnızca tek başınıza çevrimdışı olarak oynayabiliyordu lakin bu yeni gelen aktiflikle bir arada 2v2 olarak da çevrimdışı oyunu oynayabilirsiniz.
 
Oyunun bu deneme kısmında yani şov maçı kısmında kendinizi deneyebilir, yapay zekaya yahut arkadaşlarınıza karşı çeşitli maçlar atabilir ve yeteneklerinizi sergileyebilirsiniz. Bunun dışında kendinizi geliştirebilir ve oyun içerisinde bulunan ekiplerden rastgele birini seçebilirsiniz.
 
Belirli maksatları olan ve puan kazanabileceğiniz bir vazife sistemi
 
 
efootball 2023 içerisinde muhakkak gayeleri tamamlamamız gereken bir misyon sistemi bulunuyor. Bu Vazife sistemi sayesinde oyunda aslında bir gaye ediniyor ve bu hedef doğrultusunda da atılımlar yapıyoruz. Bizlere verilen misyonları tamamladığımız vakit da çeşitli oyun içi paralar ve ögeler kazanabiliyoruz. Bu misyonlar aslında oyuncuları oyunda tutan ögelerden bir tanesi. Zira bu misyon sistemi sayesinde oyunda bir emelimiz bulunuyor ve bu sayede de bunu yapmak için aşikâr oranda uğraş sarf ediyoruz.
 
Oyun içerisinde bizlere bu vazife sistemi sayesinde makul hedefler veriliyor. Bu maksatlar ortasında kadro nizamını otomatik yapma, denetimleri öğrenme, bilet kullanma üzere çeşitli amaçlar bulunuyor. Karşımıza çıkan bu misyonları yaptığımız vakit idman puanları, oyun içi GP ve daha fazlasını kazanabiliyoruz. Bu kazandığımız puanlar sayesinde de üstte da bahsettiğim üzere oyun içerisinden çeşitli standart paketler alabiliyoruz, grubumuzu güçlendirmek için idman puanlarını kullanabiliyoruz ve menajerler atayabiliyoruz.
 
Oyunda başlangıç vazifeleri kısmında 2 gaye paketi bulunuyor. Birinci kısımda oyunun temellerini öğrenebiliyoruz ikinci kısımda ise daha şiddetli misyon içerikleri bizleri bekliyor. Bunun dışında muhakkak müddetli misyonlar de oyunda yer alıyor. Bu makul müddet içerisinde tamamlayacağınız vazifeler biraz daha güçlü olabiliyor. Bu kısım “kampanya hedefleri” olarak karşımıza çıkıyor. Burada benim karşıma şu misyonlar çıktı: Gayret aktifliği maçlarında 2 gol atın (25.000 gp), çeşit aktifliği maçlarında 10 gol atın (25.000 GP) vb.
 
Pass sistemi
 
 
 
Hemen çabucak her çevrimiçi oyunda yer alan pes sistemi bu oyunda da bulunuyor. Bu pass – bilet sistemi sayesinde oyun içerisinde çeşitli mükafatlar kazanabiliyor ve grubunuzu daha da güçlü hale getirebiliyorsunuz.
 
Bu sistem içerisinde 3 farklı kademe bulunuyor. Her kademe kendi içerisinde daha uygun mükafatları bünyesinde barındırıyor.  İlk kademede standart alacağımız mükafatlar bulunuyor. 2. kademede yani hesaplı kademesinde 250 oyun içi parayla bunu satın alabiliyoruz. Burada daha orta seviyede oyuncular ve mükafatlar bulunuyor. 3. kademede ise 500 oyun içi parayla satın alınabiliyor -açılabiliyor. Bu kısımda da daha yüksek mükafatlar, daha yüksek yıldızlı oyuncu kartları ve idman puanları yer alıyor.
 
Antrenman puanları ile oyuncuların hünerlerini ve yetenekleri geliştirebiliyor ve onların kondisyonlarını daha da yükseltebiliyorsunuz. Bu sayede oyun içerisindeki katkısını arttırabiliyorsunuz.
 
Geliştirici takım oyuna yeni içerikler ve daha fazlasını eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda yeni oyuncular, yeni kartlar, yeni gruplar ve yeni etkinlikler devir periyot oyuna dahil ediliyor.
 
2023 dönemi ile klasik futbol deneyimi
 
 
 
Her dönem olduğu üzere bu dönemde da bizleri klasik bir futbol tecrübesi bekliyor. Oyunu oynarken gerek oyuncu animasyonları gerekse futbol dinamikleri PES serisine nazaran tabi bir epey değiştirilmiş durumda. Bu dönemde oyuncuların hareketleri ve top sürüş dinamikleri biraz daha yavaş üzere görünüyor ve hissettiriyor. Gerek ataklarda gerekse savunmalarda biraz daha gerçekçi yapı sunulmak istendiğinden ötürü serinin evvelki oyunlarını oynayanlara yavaş gelebilir. Tabi 2022 dönemine nazaran bu yeni 2023 dönemi birçok gelişmeyi ve ek içeriği bünyesinde barındırıyor.
 
Bu yeni dönemde evvelki dönemlere nazaran birçok ince ayar yapıldı. Gerek top sürüş gerekse savunma yapma dinamikleri konusunda yeni dengelemeler oyuna dahil edildi. 2023 döneminde yer alan vuruş ve pas verme animasyonları şimdiye kadarki öteki güncellemelerden daha çeşitli ve akıcı olarak karşımıza çıkıyor. Oynadığınız her yeni maçta farklı farklı animasyonların karşınıza çıkışını görebilirsiniz.
 

Öte yandan dikkatimi çeken konulardan bir oburu de kamera açısı. Kamera açısı kimi kısımlarda oyuncuları yanıltabiliyor. Bu sebepten ötürü birtakım yerlerde topu yakalamak bizim açımızdan zorlaşabiliyor. Bilhassa ani top kapmalarında yahut ani ataklarda bazen kamera topa odaklanmıyor. Topa odaklanmadığı için kameranın odağı orta kısımda kalıyor ve olaylar köşelerde gerçekleşiyor. Bu da topu görmememize ve olan biteni kaçırmamıza sebep olabiliyor. Bu durum dediğim üzere orta ara karşımıza çıkan durumlardan bir tanesi ve bunun yeni güncellemelerle düzelteceğini düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu