Haber

İsrail ve ABD Savunma Bakanları İsrail-Filistin Çatışmasını ve İran’ın Nükleer Programını Tartıştı

KUDÜS, 26 Şubat (Xinhua) — İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Cuma günü geç saatlerde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile telefonda görüştü. İki bakan bölgesel bazı konularda görüş alışverişinde bulundu.

İsrail Savunma Bakanlığı’nın Cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre, telefon görüşmesinde İsrail-Filistin ihtilafındaki son gelişmeler ve İran’ın nükleer programı da dahil olmak üzere “Ortadoğu’da güvenlik alanındaki gelişmeler” ele alındı.

Hafta başında İsrail güçlerinin Batı Şeria’daki Nablus kentine düzenlediği askeri baskında 11 Filistinlinin hayatını kaybetmesi, İsrailliler ile Filistinliler arasında zaten yüksek olan gerilimi artırdı.

İsrail ordusunun Filistinlilere yönelik ölümcül saldırılar düzenlediği iddia edilen zanlıları tutuklamak için Batı Şeria’da neredeyse her gün düzenlediği baskınlar nedeniyle Mart ayının sonunda başlayacak olan Ramazan öncesinde tansiyonun daha da artmasından korkuluyor.

İki bakan “yaklaşan bayram döneminde bölgeyi istikrara kavuşturmanın yollarını tartışırken” Gallant, “Batı Şeria’da teröre karşı kararlı bir tavır almanın önemini” vurguladı.

Açıklamaya göre, İran’ın nükleer programını da değerlendiren İsrailli bakan, “İran’ın nükleer tesislerde uranyum zenginleştirmeye devam etmesi konusundaki endişelerini dile getirdi ve İran’ın nükleer güç ülkesine dönüşmesinin engellenmesinin önemini vurguladı”.

Batı medyası geçtiğimiz günlerde İran’da yüzde 84’e varan saflıkta zenginleştirilmiş uranyum tespit edildiğini bildirdi ve Tahran bunu “gerçeklerin çarpıtılması” olarak nitelendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu