Ekonomi

İstanbul, rekabetçi il liginin zirvesini kazandı

Çalışma hayatı, sanayileşme, altyapı, ulaşım ve nüfus yoğunluğu gibi birçok yükü taşıyan ve Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol oynayan İstanbul; Konya, Türkiye’nin en rekabetçi şehri olmaya devam ederken bu alanda da gücünü artırdı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kentsel Politika Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından dördüncü kez hazırlanan ve 2021-2022 dönemi verileri kullanılarak hazırlanan İlçe Ortası Rekabet Endeksi açıklandı.

Bir ana endeks ve 15 alt endeks (demografik, altyapı, ulaşım, sağlık, eğitim, sosyal yaşam, makroekonomi, dış ticaret-sanayi, finansal piyasalar, turizm, tarım, yenilikçilik, girişimcilik, yüksek) kapsamında toplam 245 gösterge eğitim, teknolojik altyapı). Hesaplamalara göre İstanbul, 74,05 endeks puanı ile Türkiye’nin en rekabetçi şehri oldu.

Kocaeli 6. sıraya geriledi

Ankara’yı 46,1 puanla Ankara ve 42,8 puanla İzmir izledi. Diğer raporlarda olduğu gibi bu çalışmada da Türkiye’nin en rekabetçi 3 ilinin sıralamasını koruduğu görüldü. Yarışma sıralamasında ilk 10’da yer alan diğer şehirler; Antalya, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Konya, Muğla ve Adana olarak belirlendi. Adana 11’den 10’a, Bursa 6’dan 5’e, Konya 10’dan 8’e yükseldi.

Eskişehir ve Muğla listede gücünü korurken, Kocaeli 4. sıradan 6. sıraya geriledi. Bir önceki dönemde ilk 10’da yer alan Tekirdağ 11. sıraya gerilerken, 14 il rekabet gücünü korurken, 34 il rekabet gücünü artırırken, 33 il rekabet gücünü düşürdü. Şırnak, Muş ve Hakkari ise rekabet gücü en düşük iller arasında son sırada yer aldı.

Adıyaman, listede 12 sıra yükselerek endekste rekabet gücü en yüksek iller arasında ilk sırada yer alıyor. Adıyaman 62. sıradan 54. sıraya yükseldi. Adıyaman’ı 10’ar sıra yükselen Kahramanmaraş ve Kilis, gücünü 9 basamak artıran Sivas ve 7 basamak yükselen Kayseri izledi. Söz konusu verilerin 2021-2022 dönemini kapsadığı ve araştırmanın deprem öncesi yapıldığı bildirildi.

100 liralık verginin 45 lirası İstanbul’dan

İller Arası Rekabet Endeksi verilerine göre İstanbul makroekonomik endekste birinci sırada yer aldı. İstanbul, Türkiye’de toplam ihracatın yüzde 49’unu, toplam ithalatın yüzde 59’unu gerçekleştirdi. Megakent’i bu alanda Ankara ve Kocaeli izledi. Türkiye’de toplanan 100 lira verginin 45 lirası İstanbul’dan gelirken, Ankara 11 lira, İzmir ve Kocaeli 10 lira vergi geliri ödedi. Bu gösterge açısından maliyetin en düşük olduğu iller ise Ardahan ve Bayburt olarak sıralandı.

Eğitimde Burdur, tarımda Konya

Araştırmaya göre sağlık endeksinde İstanbul, Ankara ve Antalya ilk sırada yer alırken, 10 bin kişiye düşen yatak sayısında en yüksek maliyete sahip il 53 yatakla Elazığ oldu. Elazığ’ı 47 yatakla Bolu, Erzurum, Edirne ve Isparta izledi. 10 bin kişiye düşen doktor sayısı Ankara’da 33, Edirne’de 30 ve Isparta’da 28 olarak kaydedildi.

Zirvede iller altyapı endeksinde İstanbul, Karaman ve Ankara, ulaşımda İstanbul, İzmir ve Kocaeli, eğitimde Burdur, Erzincan ve Amasya, sosyal yaşam endeksinde İstanbul, Ankara ve İzmir olarak sıralandı.

İlköğretim okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısının en fazla olduğu iller Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve İstanbul oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir en çok konut satılan iller olurken, tarım endeksinde Konya, Şanlıurfa ve Aydın, organik tarımda Aydın, yeterli tarım uygulamalarında Şanlıurfa, Adana ve Konya öne çıktı.

kulaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu