Haber

S plaka ihalesi yargı kararları doğrultusunda yapılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sayıştay raporları ve yargı kararları doğrultusunda İzmir illeri uçlarında faaliyet gösterecek plakalı ticari araçların “kiralık” olarak verilebileceği belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hizmet bitiminde S plakalı araç sayısının ilk etapta 400 adet artırılması kararı doğrultusunda, mevzuat ve yargı kurumlarının yönlendirme ve kararları doğrultusunda gerekli işlemlerin yürütüldüğünü duyurdu. Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sayıştay’ın “Dolmuş, Taksi, Servis ve Minibüs Plakalarının Süresiz İhracı” başlıklı raporunda şu ifadelere yer verildi:

(Belediyelerin) Danıştay görüşü ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararı ile 49 yılı geçmemek üzere vadeli imtiyazlı olarak devredilebilecekleri, toplu taşıma hizmetlerini imtiyaz veya tekel oluşturmayacak şekilde ruhsat vermek suretiyle gerçekleştirebilecekleri, toplu taşıma hatlarını kiralayabilecekleri veya hizmet satın alarak yerine getirebilecekleri belirtilmiştir. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun ‘Kiralamalarda Sözleşme Süresi’ başlıklı 64. maddesinde, kiraya verilecek taşınır ve taşınmazların kira süresinin 10 yılı geçemeyeceği hükme bağlanmıştır.

Yukarıda belirtilen mevzuat kararları ile Danıştay kararı birlikte değerlendirildiğinde, belediyelerin toplu taşıma hizmetlerindeki görev, yetki ve sorumluluklarının ancak belirlenen mevzuat kararları doğrultusunda belirli bir süre özel hukuk kişilerince görülmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

Sonuç olarak yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde bulunmak üzere verilecek araç plakalarının 5393 sayılı Kanun ve 2886 sayılı Kanun kararlarında gösterilen usullere göre ihale edilmesi gerekmektedir.”

Ticari plakalı araçlar kiralama ile verilebilmektedir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın devamında, “Belediyemiz tarafından; Sayıştay Raporları ve Danıştay/Mahkeme Kararları doğrultusunda İzmir illeri sınırları içinde faaliyet gösterecek plakalı ticari araçlar ‘kiralama’ yoluyla temin edilebilecek. 23.03.2021 tarih ve 211/144 sayılı UKOME Genel Kurulu Kararı gereğinin yerine getirilmesi amacıyla ve 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 64. Maddesi ‘Kiralanacak taşınır ve taşınmazların kira süresi on yıldan fazla olamaz’ kararı doğrultusunda; 400 adet ‘S’ levhanın ihale (kiralama) yoluyla dağıtılmasına ve kullanım süresinin 10 yıl olarak belirlenmesine ilişkin 12.07.2023 tarih ve 05.725 sayılı Meclis Kararı alınmış olup, bu doğrultuda iş/işlemler yapılmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak mevzuat ve yargı kurumlarının yönlendirme ve kararları doğrultusunda süreç yürütülmektedir.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

hizanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu