Sağlık

Aşırı Özeleştiri Panik Bozukluğunu Tetikleyebilir

Halk ortasında panik atak olarak bilinen panik bozukluk, rahatsızlık, ani başlayan ve kısa müddette doruğa ulaşan ağır endişe ve rahatsızlık hissi olarak tanımlanıyor. Panik bozukluğun bir çeşit dert nöbeti olduğunu aktaran Psk. Serhat Özmen, rahatsızlıkla ilgili değerli bilgiler paylaşıyor.

Türkiye’de her 100 şahıstan 4’ünün tedavi gerektirecek seviyede etkileyen panik bozukluk, şahısta birdenbire başlayan endişe ve kaçınma duygusu atağı formunda söz ediliyor. Bazen bu kahır haline kalp, baş ve bağırsaklar üzere vücudun farklı organları da eşlik edebiliyor. Ataklardan evvel sakin olan vücut, ataktan sonra ise yorgun ve deşarj olmakta zorlanan bezgin bir vücuda dönüşüyor. Panik bozukluk ataklarının 1 ila 15 dakika kadar sürebildiğini ve tıpkı gün içerinde birden fazla defa görülebildiğini söyleyen Psk. Serhat Özmen, “Çoğu panik bozukluk hastası sık sık acile gidiyor, çokça acı çekiyor, yalnızlık duygusu ve her an kendilerine bir şeyler olacak korkusuyla kıvranıyorlar. Bazen panik atak hastalarının yaşadığı duyguları en yakınlarının bile anlaması mümkün olmuyor. Çünkü yoğun, aniden ve nükseder vaziyetler, bedeni bir güvensizlik kuklası haline getiriyor” diye açıklıyor.

Panik bozukluğun birçok belirtisinin olduğunu aktaran Psk. Serhat Özmen, bu belirtileri şöyle sıralıyor: “Kişinin baş kısmında oluşan ısınma-soğuma hissi, sersemlik, baş dönmesi, sonluluk ve yüz kızarması görülebilir. Kişi boğuluyormuş üzere hissedebilir. Titreme, nefes alışverişinde zahmet yaşanabilir. Kişi dehşete ve hatta dehşete kapılabilir, denetimsizce davranıp delirecekmiş üzere hissedebilir ve hatta vefat korkusu yaşayabilir. Bunların yanı sıra midede hazımsızlık yahut rahatsızlık hissi, gevşeyememe yahut kasılma, uyuşma-karıncalanma, güya hissizleşmiş organlar, kurşun kalemle vurulan darbe hissi, yorgunluk, bitap düşmek, yabancılaşma, etrafına inandıramama, inançlı yer arama uğraşları, etraftaki hastalıklara hassaslık da panik bozukluğun öteki belirtileri ortasında yer alıyor.” dedi.

Panik Bozukluğuna Kişilik Özelliklerimiz Sebep Olabilir

Panik bozukluğun tasa üreten öbür durumlarla da bağlantılı olduğunu belirten Psk. Serhat Özmen, belirsizlik (Panik bozukluğu hem ortaya çıkaran hem de sürdürebilen bir niteliktir), bağların kopuşu, (Önem arz eden biri veya bir şey ile bağların kopma ihtimalinin korkusudur), çok tenkit altında olan iç dünya, rekabette geri kalma korkusu, kötülük görme korkusu, dağılma korkusu, genler, aile içi telaş modelleri (annenin kaygılı olduğu aile), biyolojik durumlar, tıbbi komplikasyonlar ve travmaların bu hastalığın en değerli nedenleri ortasında yer aldığını anlatıyor. Kişilik özeliklerinin, panik bozukluğa neden olabileceğinin altını çizen Psk. Serhat Özmen, bu durumu şöyle açıklıyor: “Kişi, mükemmeliyetçi kişilik özelliklerine sahipse bariz bir halde kusur, yanılgı, kabahat üzere algılamalarda kendisini topa tutulmuş, tenkit altında hisseder. Denetimci kişilik özelliklerine sahipse hayatın her alanını denetim altına tutmak ister, bu gerçekleşmeyince bedenindeki kontrolsüzlükle parazitlenir. Ebeveynler duyulan öfkeler ve bu öfkelerin söz edilemeyişi bir bastırmaya yol açar. Ruhsal travmalar şahısta kıymetli derecede anksiyete üretir, bu anksiyeteler uyarıcılarla birleştiğinde daha ağır bir tasa kelam konusu olur. Belirsizlikle fonksiyonsuz baş etme stratejileri de atağın şiddetlenmesine, tıpkı vaktinde hayata yerleşmesinde yol açar.” diye belirtti.

Hastaların Durumunu Güzelleştirmede Terapi Yardımcı Oluyor

Tedavi öncesinde tecrübeli bir uzman tarafından kişinin, semptomlarının incelenmesi ve hayat kıssası alınmasının çok kritik bir değere sahip olduğunu belirten Psk. Serhat Özmen, panik bozukluğun tedavisinde terapinin başarılı sonuçlar verdiğini söylüyor. Panik atak yaşayan insanların yıllarca acı içinde kıvrandığını anlatan Psk. Özmen, “İnsanın ruhunu, düşüncelerini, bilincini ve bilinçaltını bilmesi, olup biteni anlaması bu rahatsızlık için tartışılmaz bir öneme sahiptir. Bir panik atak birkaç dakika sürmüş olsa da muhakkak geçmişteki birçok deneyim ile ilişkilidir” diye söz ediyor.(BSHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu