Sağlık

Epilepsi nöbetleri ameliyatla önlenebilir… Başarı şansı yüzde 80

İSTANBUL (İGFA) – Beyindeki bazı hücrelerin olağandışı elektrik sinyalleri göndermesi ve buna bilinç kaybı ve istemsiz hareketler şeklinde nöbetlerin eşlik etmesiyle ortaya çıkan epilepsi, tedavi edilmediği takdirde hastanın hayatını zorlaştırabilir, hatta ciddi yaralanmalara neden olabilir. Günümüzde ilaç tedavisi ile hastaların nöbet geçirmeleri önlenebilmekte ya da sıklığı azaltılabilmektedir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Yaşar Bayri, epilepsi hastalarının yüzde 30-40’ında düzenli ilaç kullanımına rağmen nöbetlerin devam ettiğine dikkat çekti.

Doç. İlaca dirençli nöbetlerde uygun hastalarda ameliyatın düşünüldüğünü vurgulayan Prof. Cerrahi işlemin amacının nöbetleri ortadan kaldırmak veya sıklığını azaltmak, nörolojik hasarı önlemek, ilaçların yan etkilerini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak olduğuna dikkat çeken Dr. Bayri, bugün yüzde 80’e yakın başarı oranına ulaşıldığını söyledi. epilepsi ameliyatında.

Doç. Yaşar Bayri, nöbetlerin tipinin, çıktığı bölgeye ve yayılma şekline göre değişiklik gösterdiğini belirterek, şunları söyledi: “Nöbetler düşme ve bilinç kaybı ataklarıdır; yalnızca bilinç bozukluğu ve korkuyla anlamsız bakışlar; yüz ifadelerinde korku, şaşkınlık, huzursuzluk veya ifade eksikliği; gülmek ve ağlamak; Ellerde ve parmaklarda tekrarlayan hareketler şeklinde gelişebilir. Büyük nöbetlerde bilinç kaybı olur, vücut kasılır ve idrar kaçırma meydana gelebilir. “Bilinç, bilinci yeniden kazanıncaya kadar tam bir bilinç kaybı, kafa karışıklığı ve sersemlik dönemi vardır.”

Epilepsinin temel tedavisi antiepileptik ilaçlarla nöbetleri önlemek olsa da hastaların yüzde 30-40’ında düzenli ilaç kullanımına rağmen nöbetler devam ediyor. Bu tip epilepsiye ‘ilaca dirençli epilepsi’ denir. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Yaşar Bayri, “Bu gibi durumlarda nöbetlerin ortadan kaldırılması veya sıklığının azaltılması, nörolojik hasarın önlenmesi ve ilaçların yan etkilerinin azaltılması amacıyla ameliyat düşünülüyor. Ancak ilaca dirençli her epilepsi hastası ameliyat için uygun bir aday olmayabilir. Bu nedenle hasta önceden çok detaylı bir muayeneden geçiyor” dedi.

Doç. Cerrahi sisteme uygun hastalarda epileptik aktivitenin nedeninin belirlenmesi amacıyla ameliyat öncesi görüntüleme EEG takibi yapıldığını belirten Prof. Dr. Yaşar Bayri bu süreci şöyle özetledi:

“Bu amaçla EEG’si en az 48 saat süreyle kaydedilip kayıt altına alınan hasta, nöbet geçirme konusunda uyarılır. Nöbet sırasında EEG kaydı ve video görüntüleri ile; Nöbetin türü, beynin hangi bölgesini ifade ettiği, tek bir odaktan mı yoksa birden fazla odaktan mı kaynaklandığı belirlenir. Ayrıca beyinde bir lezyon olup olmadığı, alışılmadık bir kanlanma alanının varlığı veya uygunsuz dağılım gösteren bir alanın varlığı gibi beyin MR’ı, fonksiyonel MR, MR spektroskopi görüntüleme, PET ve SPECT gibi pek çok detay incelenir. metabolitler. Ayrıca etkilenen beyin fonksiyonlarını belirlemek için nöropsikolojik testler de yapılır. Epilepsi cerrahisinde hastada nöbetin kaynağı belirlenirse önemli merkezlere zarar verilmemek kaydıyla o bölge çıkarılır. Birden fazla odak varsa ameliyat sırasında intraoperatif EEG elektrotları beyne yerleştirilir, EEG kaydı alınır ve tespit edilen olağandışı alanlar çıkarılır. Tespit edilen odakların hareket merkezi ya da konuşma merkezi gibi yerlere yönelmesi durumunda bu bölgelere temas yollarını bozan teknikler uygulanarak nöbetin yayılmasının önüne geçiliyor. “Ameliyat öncesi muayenelerde odak tespit edilemiyorsa nöbetlerin yayılmasını önleyecek, ilişki yollarını bozacak veya vagal sinir stimülatörü takılmasını önleyecek ameliyatlar yapılabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu