Haber

Filipinler, ABD’nin ülkedeki 4 askeri üsse daha erişmesine izin verecek

Filipinler’in, Genişletilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması (EDCA) kapsamında ABD’nin 4 askeri üsse daha erişmesine izin vereceği bildirildi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Filipinler ziyaretinde mevkidaşı Carlito Galvez Jr. ile bir araya geldi. ABD ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında Başkan Ferdinand Marcos Jr.’ın ABD ordusunun yeni üslere girmesine izin verdiğini duyurdu. .

Austin, anlaşma kapsamında halen erişilebilir olan 5 askeri üsse ek olarak 4 yeni üsse erişim sağlanacağını, böylece Amerikan askerlerinin toplam 9 üsse konuşlandırılacağını bildirdi.

Söz konusu üslerin kalıcı askeri yerleşim yerleri olmadığını vurgulayan Austin, iki ülke ordularının ortasında müşterek eğitim ve müşterek harekat kabiliyetinin artırılması, insani yardım ve müdahale, afet kurtarma yardımı gibi görevler için kullanılacağını kaydetti.

Austin, Lider Joe Biden’ın “ABD’nin Filipinler’in savunmasını destekleme taahhüdünün çok sağlam olduğunu” vurguladığını hatırlatarak, “İttifakımız ayrıca her ülkenin demokrasisine güven veriyor ve özgür ve açık bir Hindistan’ın korunmasına katkıda bulunuyor. Pasifik.” dedim.

Filipinli mevkidaşı ile iki ülkenin ortak savunma konumunu daha da güçlendirmek için değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Austin, “İkili savunma taahhütlerimiz, Güney Çin’de iki ülkenin silahlı kuvvetlerine ve diğer varlıklarına yönelik saldırılara ortak karşılık verilmesini içeriyor. Deniz veya Batı Filipin Denizi.” terimleri kullandı.

Austin, mevkidaşıyla Filipinler’i çevreleyen sulardaki istikrarsızlaştırıcı faaliyetler konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını ve silahlı saldırılara karşı ortak müdahale kapasitesini artırma kararı aldıklarını bildirdi.

Görüşmede, ABD ordusunun girmesine izin verilen yeni üslerin bölgeleri hakkında bilgi verilmezken, Filipinli Bakan Galvez Jr., üslerin yerlerinin açıklanmasından önce yerel yönetimlere danışılması ve mümkün olması gerektiğini kaydetti. itirazlar ve sorunlar giderilmelidir.

2014 EDCA kapsamında Filipinler’de 5 askeri üsse erişimi olan ABD, Luzon Adası ile Tayvan ve Güney Çin Denizi’ne hakim olan kuzeybatı bölgelerine asker konuşlandırmak istiyor.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bölge ülkeleri arasındaki egemenlik anlaşmazlıklarının merkezinde yer alıyor.

Çin, ilk olarak 1947’de yayınladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inden fazlasının egemenliğini iddia ederken, Filipinler’in yanı sıra yer altı kaynakları açısından güçlü olan bölgede Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

ABD ve bölge ülkeleri, Çin’in bölgedeki tartışmalı adalarda üsler kurmasına ve sivil gemi filolarının yanı sıra askeri unsurlarıyla varlığına karşı çıkıyor.

Öte yandan bölge ülkeleri de Tayvan’da olası bir çatışmanın etkilerinden endişe duyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu